sta ja to parfem

STA JE TO PARFEM?

PARFEMI KROZ ISTORIJU

 

PARFEMI KROZ ISTORIJU

 

Reč PARFEM potiče od latinske reči per fumum, što znači „kroz dim“. Parfimerija, kao umetnost izrade parfema, započela je u drevnoj Mezopotamiji, u Egiptu, a usavršili su je Rimljani koji su ovu umetnost preneli u Evropu.

Umetnost izrade parfema poznata je u zapadnoj Evropi u periodu od 1221. godine, gde se pominju monaški recepti Santa Maria Novella iz Firence, Italija.

U 16. veku, lični parfimer Catherine de ‘Medici (koju je iz rodne Italije dovela na francuski dvor da bi joj kreirala nostalgične parfeme) Renato Bianco poznat kao Rene Florentine doneo je umetnost izrade parfema u Francusku i zahvaljujući Reneu , Francuska je postala jedan od evropskih centara za proizvodnju parfema i uzgoj cveća za industriju parfema na jugu Francuske

 

KREIRANJE PARFEMA

To je kreativni proces koji izvodi parfimer, koji je obučen i poseduje znanje ne samo o materijalima, već i što je najvažnije o tehnikama. Ovaj postupak može trajati veoma dugo i uključivati bezbroj test formula dok se ne postigne konačna formula parfema. Kada parfimer dovrši svoju formulu, parfem se pravi od esencije, alkohola, u nekim parfemima i od vode i od aditiva UV. Ostavljeno je da odleži nekoliko meseci, nakon čega ga parfimer ponovo testira kako se mirisne note razvijaju, a važno je stvoriti ravnotežu između molekula.

 

Tehnički, parfem je napravljen od prirodnih i sintetičkih sirovina. Parfemi su takođe klasifikovani u takozvane „porodice parfema“ tako da parfemi sadrže aspekte različitih porodica parfema. Parfemi su složene formule i na primer, iako se parfem zove Jasmine, to ne znači da ima samo jasminovu notu, već naprotiv sadrži razne prirodne i sintetičke komponente da bi se dobio kompozicija jasmina koja miriše na pravi parfem.